Utazási tippek, tapasztalatok a világ körül tőlünk és másoktól

Szállások, repterek, országok, beszámolók

Velem ez nem történhet meg

Minden nagy városban vigyázni kell az értékeinkre. Ho Shi Minh City-be érkezésünk előtt többen felhívták a figyelmünket, hogy a telefonokat tegyük el, mert nagyon sok a lopás. Ott kiemelten figyeltünk erre. Persze többnyire meggyőződésünk, hogy velünk ez nem történhet meg, és különben is vigyázunk az értékeinkre. De a bűnözés mindig előttünk jár kettővel, sajnos. Kambodzsában vagyunk, és Phnom Phen városában olcsóbb applikációval Tuk tukot hívni, ezért az, hogy az utcán nincs nálad telefon, esélytelen. Egyébként is utazunk, fényképeket készítünk, szóval a telefon szinte mindig nálunk van, többnyire a kezünkben. Ma ritka pillanatok egyike volt, hogy reggeli után egyedül mentem vásárolgatni. Már a szállás felé tartottam, megrendeltem a Tuk Tukomat, és elindultam a hotel felé a sofőrrel. Egyszer csak szembe jött egy motoros, és kivette a telefont a kezemből, majd 3 másodperc alatt eltűnt. Gyorsan visszamentem a szállásra, próbáltuk Norbi telefonjáról hívni, de nem tudtuk. Zároltuk a telefont, majd elindultunk a rendőrségre. A hotel recepcióján szóltak, hogy ez nem egészen így van hogy mi csak úgy bemegyünk egy rendőrségre, mert ott kell bemenni, ahol az eset történt. Megmutattam, hol történt, majd elindultunk a rendőrség felé. Szóval a bűncselekmény helye szerint illetékes rendőrséget kell felkeresni. Mondták, hogy kelleni fog útlevél, de az volt nálam. Ez nagyon ellenezték a recepción, és mondták, hogy soha ne vigyek magammal útlevelet, mert elég sok a lopás. Apropó, nemrég olvastam egy cikket, ahol rangsorolták a nagyvárosokat biztonság szerint, itt 278 országból a 220. hely körül volt Phnom Phen, nem értettem miért….

Ma megértettük. Az első rendőrőrs, ahol voltunk, ott úgy kellett felkelteni a rendőrt, az elkísért minket a bűntett helyszínére, majd onnan egy másik rendőrségre. Ott fel kellett mennünk egy szobába egy úrhoz, aki szintén pihengetett. Kitöltöttünk egy papírt, több ujjlenyomatot vettek tőlem, mint bármely bűnelkövetőtől. Megkérdezték, hogy tulajdonképpen mit akarunk? Majd odaadták a jegyzőkönyvet, és részükről a fáklyás menet. Senki nem beszélt angolul… Bementünk a Huawei üzletbe, kérdeztük, hogy esetleg van e tippjük, hogy hol vásároljuk vissza a telefont, de nem tudtak segíteni. Ezért elindultunk telefont keresni. Körbe néztünk használt telefonok között is, illetve bementünk két hivatalos Huawei üzletbe is. Végül úgy döntöttünk, hogy használt telefont veszünk, valamivel olcsóbb volt. Jöttünk mentünk, egyszer csak megláttam a saját telefonom tokját. Egy spéci, UAG tokom van, vagyis volt… Kérdeztem az eladót, hogy azt a telefont megvehetem e, mire közölte, hogy na az nem eladó. Mondtam Norbinak, hogy maradjon ott, én hozok egy rendőrt. A rendőrök egyáltalán nem akartak odajönni. Én lobogtattam a riportot, de egyáltalán nem érdekelte őket. Nagy nehezen egy odajött velünk az üzlethez, és mondtam az eladónak, hogy ez itt az én telefonom. Megnézhettem, de az IMEI szám már nem az volt. Egy másik eladótól megtudtuk, hogy azt nagyon könnyen tudják módosítani. A tok biztos az enyém volt – nagyon kevés esély van rá, hogy egy másik pórul járt turistáé, de itt a Huawei telefon sem annyira menő, nemhogy amerikai tokot rendeljenek rá…. (természetesen a hamisított verziója elérhető itt is, de alapjába véve a használt telefonokat tok nélkül árulják…) Két nap múlva visszamentünk az eladóhoz, a telefonom még mindig ott volt, pedig 2 napja azt monda a srác, hogy már lefoglalták, nem tudja nekünk eladni. 

Az eset tanulságai: de, Veled is megtörténhet. Nem tudsz eléggé vigyázni. A rendőrség Kambodzsában semmit nem ér. Nem érdekli őket, pontosan tudják, mi zajlik, de a bűnözők zavartalanul, nagyjából rendőrségi felügyelet mellett rabolhatnak, mivel a rendőrök nem intézkednek. Ha bármilyen rablás történik, és mondjuk az irataid is eltűnnek, akkor kell keresned egy tolmácsot is, mert a rendőrségen nem tudnak, és nem is akarnak Veled angolul beszélni, egyébként is elég nagy teher nekik, hogy befáradsz, és bármit is szeretnél tőlük. Az utcai rendőr dísznek van, nem fog Neked segíteni semmiben. Mindegy milyen területen vagy, én a hoteltől 1 km-re voltam, nincs kivétel. A TukTuk sofőr nem beszélt angolul, észre sem vette mi történt. Szóval, tuktukban nincs telefon, sőt, a szállodában azt javasolták, hogy a táskát is magunk mögé tegyük be, mert azt is elviszik. Engem borzasztóan elkeserít, hogy ilyen bárhol megtörténhet, és nem csak magam miatt, hanem mindenki miatt, aki áldozatául esik ennek. Ettől még nem mondhatjuk, hogy ez a város nem biztonságos, mert ez mindenhol megesik, de ma több helyen mondták, hogy ez az eset nagyon nagyon gyakori. Vigyázzatok az értékeitekre, bármerre is jártok a világban!

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználóbarátság javítása érdekében. A weboldal további használatával ezt elfogadod. Privacy policy