Utazási tippek, tapasztalatok a világ körül tőlünk és másoktól

Szállások, repterek, országok, beszámolók

Kuala Lumpur Általános információk

Ebben a bejegyzésben általános információkat szeretnénk megosztani Kuala Lumpur-ról.

Pénznem: MYR – maláj ringgit. Összesen 50 EUR-t váltottunk át, 226 ringgit-et kaptunk érte. Az EUR vételi árfolyama most 345 Ft, szóval kb 76 Ft = 1 ringgit.

Repülőterek: Kuala Lumpur Klia (KUL); Kuala Lumpur Sultan Abdul Aziz Shah (SZB)

Beutazási feltételek: magyar állampolgárok 90 napot tartózkodhatnak az országban vízum nélkül. Ha Business Classon érkezel, akkor külön sorban várakozás nélkül mehetsz útlevél ellenőrzésre. Egy kérdést tettek fel, hogy mennyi ideig maradunk. Szigorúan csak egy ember mehet az ablakhoz, nem mehetnek a párok vagy a családok együtt. Ujjlenyomatot is vesznek, képet is készítenek, az egész 1 perc alatt megvan.

Internet: még a reptéren vettünk 2 SIM kártyát, 3000 ft volt 1 hétre, mi az Onexox szolgáltatót választottuk, mert ott nem volt épp sor. Az internet mellé kaptunk ingyen lebeszélhető perceket is, ami az ügyintézéshez jól jött. 

Reptérről a városba bejutni: google maps segítségével tömegközlekedéssel is be lehet jutni a városba,55MYR / fő áron. Sehol nem teszteltük a tömegközlekedést, ennek jó pár oka volt. Az egyik, hogy a GRAB applikáció olcsónak, és kényelmesnek bizonyult, a másik, hogy Kuala Lumpurban történő látogatásunk a Kínai új évvel esett egybe, és próbáltuk elkerülni a tömeget, és a vírusokat. (nemrég ütötte fel a fejét a Korona vírus Kínában, és a Kínai Új év miatt sokan utaznak a térségben) A reptérről a Grab applikációval (olyan mint régen az UBER volt otthon) 74,8 RM (=5685 Ft)

A belváros tiszta, rendezett. Az emberek kedvesek voltak mindenhol. Szinte mindenhol beszéltek angolul, ezért könnyen lehetett boldogulni a városban.

Fél éves utunkra túl sok holmit hoztunk, ezért innen hazaküldtünk egy doboznyi személyes tárgyat. Már Baliról is szerettünk volna csomagot küldeni, de nem tudtunk normális dobozt szerezni, körülményes volt minden. Itt nagyon könnyen szereztünk dobozt, ragasztó szalagot, a hotelban kinyomtatták a szükséges dokumentumokat. A fuvar megrendelése, a csomag felvétele is problémamentesen ment.

Szállás: mi a Hilton Garden Inn Kuala Lumpur South towerben szálltunk meg, elméletileg 4 csillagos szálloda, a személyzet pompás. Mi a 4 csillagot túlzásnak tartjuk, de ragyogóan tiszta volt a hotel, a szobában minden nap kaptunk ásványvizet, szóval minden rendben volt. A reggeliért külön kellett fizetni, kb 30 ringgit volt fejenként.

Étkezés: a hotelünk környékén kisebb, helyi éttermek voltak, max 20 ringgitet fizettünk mindenhol. Többnyire csirkét, és rizst ettünk. Finom volt, de kissé unalmas. A piacon csodás zöldségeket árulnak, nagyon vágytam egy adag brokkolira, de az éttermekben nem volt sehol zöldség. A hotel 25. emeletén lévő éttermet is kipróbáltuk, kb 50 percet vártunk az ételekre, egyébként finom volt, csak lassú, 90 ringgit-et fizettünk italokkal együtt. Kipróbáltuk a Grab Food szolgáltatást. Ez a Grab Applikáción belül egy szolgáltatás. A menün belül a közeli éttermek közül lehet válogatni, a kiválasztott ételeket kosárba rakni, majd az applikáció keres egy furát, és elküldi az ételért. Ő elmegy az étterembe, megrendeli az ételt nekünk, majd kiszállítja. Erre kb 1 órát vártunk, valószínű ez étterem függő. Egy másik applikáció, a FoodPanda szintén ezzel foglalkozik, azzal a különbséggel, hogy boltokból is lehet rendelni, pl. virágot, vagy sütit, vagy akár elektromos cigarettát. Nem próbáltuk ki, de a helyiek ajánlása szerint szuper hely étkezésre a Tapak Urban Street környék, illetve ajánlották még a Suraya Seafood-ot, sajnos már nem volt időnk egyiket sem kipróbálni.

Vásárlás: rengeteg pláza van mindenhol, egyben voltunk bent, de nem vásároltunk, és körül sem néztünk. Gyógyszertárba mentünk be, pótolni akartuk az antibiotikumot, valamint a Cataflamot. Az egyik gyógyszertárból elküldtek minket, hogy sajnos nem adhatnak recept nélkül, a másikban kaptunk. Ára megegyezik az otthoniéval. Szintén helyiek ajánlották az Uptown Danau Kota plázát.

A reptérhez közel Outlet is van, valamint található Premium Outlet is Kuala Lumpurban.

Genting Highland – itt kaszinó, pláza, és étkezési lehetőség is található. Sajnos nem volt már időnk ide elmenni, de legközelebb mindenképp.

Vallás: 70%-ban muszlim, 20%-ban hindu, 10% kínai. Mielőtt ide jöttünk, olvastam, hogy a túlságosan rövid nadrág, és szoknya, valamint a kivágott felső nem ajánlott. 36 fok van, szóval hosszú ujjút nem igazán akartunk felvenni. Aznap, amikor templomot mentünk látogatni, olyan pólót vettem fel, aminek van ujja, de rövid nadrágba mentem mindenhova. Batu Cave-nél béreltem kendőt, 5 ringgit volt amiből visszaérkezéskor 2-t visszakaptam.

Közbiztonság: sehol nem volt problémánk, egy helyi sofőr szerint, akárcsak minden városban, kisebb lopások itt is előfordulnak. Több rendőrrel találkoztunk, de nem csak egyenruhás, hanem civil ruhások is vannak a városban.

Időjárás – klíma: olvastuk, hogy mindenhol csúcsra járatják a klímát, de nem tapasztaltuk. Plázákban jól éreztük magunkat ugyan abban a ruhában, mint az utcán. Metrón nem közlekedtünk, egy két kocsiban hűvösebb volt, mint ami nekem kényelmes lett volna, de behúzódtam az első ülés mögé, kérésre egyébként át állítják a klímát.

Fizetés: egy banki alkalmazott kb 300 000 Ft-ot keres, egy Grabos sofőr kapaszkodj meg, de kb 900 000 Ft-ot keres, igaz napi 16 órát dolgozik érte a hónap minden napján. Egy lakás bérleti díja helyinek kb 70 000 Ft / hó, minőségéről nem tudunk, az egyik sofőrünk ennyit fizet az albérletéért.

Számunkra minden egyszerűnek, és könnyen kivitelezhetőnek bizonyult itt, élveztük ezt a pár napot. Látnivalók tekintetében 4 nap bőven elég, ha vásárolgatni is tervezel, akkor korlátlan időt el lehet itt tölteni. Információ a látnivalókról itt: https://turistavagyok.hu/kuala-lumpur-latnivalok/ Árakról nem tudunk nyilatkozni, mert nem néztünk körül egy plázában sem, egy biztos amit itt nem kapsz meg, azt máshol sem.

 

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználóbarátság javítása érdekében. A weboldal további használatával ezt elfogadod. Privacy policy