Utazási tippek, tapasztalatok a világ körül tőlünk és másoktól

Szállások, repterek, országok, beszámolók

Kambodzsa, Te drága

Három hónapja vagyunk már Ázsiában, Thaiföld, Vietnám, Kuala Lumpur Malajziában, és Indonézia – ezeket az országokat látogattuk meg eddig. Hozzá szoktunk, hogy az étel mindenhol átlagban 2500-3000 Ft volt kettőnknek, az ebédet és a vacsorát ennyiből sikerült kihoznunk. Balin átlagban 4000 Ft-ot fizettünk ketten egy fő étkezésért, alkoholmentes itallal. Nem luxus éttermekben voltunk, hanem olyan helyeken, ahol elfogadhatónak találtuk az árakat, a menüt, és a higiéniát. Vietnámban többnyire helyi árusoknál ettünk, illetve este piacon, vagy utcai BBQ-t fogyasztottunk. Én többnyire zöldséget, és rizst választok, ha van valamilyen finom hal, akkor azt, esetleg rákot. Norbi többnyire rizst és húst evett mindenhol. Inni időnként ittunk valamilyen gyümölcslevet, Norbi néha egy-egy kólát, de 80%-ban vizet kértünk. Kambodzsába érve tapasztaltuk, hogy egy étkezés 20 dollárba kerül, ami az eddigiekhez képest egyáltalán nem olcsó. Kuala Lumpurban 1500 és 3000 Ft között mozgott a street food, és finom is volt. Thaiföldön 2000-től 10 000 Ft-ig mindent kipróbáltunk, de átlagban 3000 Ft alatti helyeket választottunk.

Sziem Reap meglepetést okozott. Először is minden ár dollárban van, nem igazán használják a helyi valutát. Csak összezavartuk őket a helyi Riel-el. Kb 4000 Riel egy dollár.

Étteremben 15 USD volt a legolcsóbb, amiért tudtunk ebédelni, egy grill csirkét 6 USD-ért vettünk, sajnos nem volt kellőképp átsütve. Itt is vannak olcsóbb street food helyek, de meglepődtünk az árakon. Volt, ahol 2400 Ft-nak megfelelő összegbe került egy grillcsirke, és fele akkora sem volt mint egy otthoni…

Angkorba a belépő egy napra 37 USD / fő. Emellett vagy egy Tuktuk, vagy egy kocsi jó ha Veled van, mert máskülönben 3 nap sem lesz elég bejárni mindent. Tuktuk Angkorban kis kör kb 15 USD, nagyobb kör 20 USD. Tehát egy nap 2 főnek így néz ki: 37×2 a belép, 20 Tuktuk, 20 ebéd, 20 vacsora, azaz 134 USD, ehhez jön még hozzá a szállás. Ha idegen vezetőt is szeretnél, mert mondjuk érdekel a történelem, akkor ehhez adj még hozzá 40 USD-t.

3 napos belépő 62 USD, érdemes elmenni Beng Mealea területre is, azonban ez már 40 km távolságra van, ide a Tuktuk 35 USD, ha nem akarsz végig tuktukozni, akkor kocsival is mehetsz, annak a költsége 65 USD. Itt nem lehet motort bérelni külföldinek, szóval ezek a tarifák, amivel meg kell barátkozni. (ha mégis motort bérelsz, akkor a rendőrökkel lesz problémád)

Egy csónak túráért, amin egyébként hallás károsultak lettünk, olyan hangos volt, 20 USD-t fizettünk fejenként, plusz a Tuktuknak 20 USD-t, hogy elvigyen a csónakhoz.

Kambodzsa meglepett minket az árakkal, mivel mindenhol azt olvastuk, hogy fillérekből ki lehet jönni. Egyébként mi az arany középutat keressük, nem megyünk hostelba, de 5 csillagos luxusba sem, olyan szállást keresünk, ami tiszta, normális ágy van, és privát fürdő. Éttermeket illetően nem boltban veszünk valamit enni, de nem is luxus éttermekbe járunk, tiszta legyen, és legyen olyan étel, amit meg tudunk enni, ne büdös helyen legyen, nagyjából ezek az elvárásaink.

Ami a Tuktukot illeti: ha az utcán választasz egyet, akkor annak az ára kétszer annyi, mint amit a GRAB applikációval hívsz, viszont így is olcsónak mondható.

Mosoda a szálláson 3 USD / kg, az utcán 1 USD / kg. Az utcán mindenünk meglett, míg a szálloda elhagyta a táskánkat.

Még egy észrevétel Kambodzsához, a tuktuk sofőrök némelyike jobban beszél angolul, mint a szállodai személyzet. Ahhoz képet, hogy a személyzet 120 USD-t keres havonta, és a boltban 6 db hot dog kifli kerül 1,2 USD-ba, az éttermek nagyon drágák. Piacon a ruhák olcsók, jó minőségű pólókat lehet kifogni 2-3 USD áron, érdemes félig üres bőrönddel jönni.

Persze, Angkor gyönyörű, és ha ez az év egyetlen nyaralása, akkor ki foglalkozik azzal, hogy 20 USD egy vacsora? De mi fél évet vagyunk úton. 20 USD-ből már otthon is bőven meg lepet ebédelni egy jobb étteremben, ahol többnyire külön női és külön férfi mosdó is van, itt azért ez sem jellemző. Viszont ha belegondolunk abba, hogy más Európai országokban az étteremben az ételek kb 10 EUR-nál kezdődnek, és 2 fő minimum 25-30 USD-t fizet itallal együtt, akkor más országoknak ez a 20 USD-s ár valóban olcsó. Balin egy üveg bor 40 USD, míg Kambodzsában a fele, boltban már akár 12 USD-ért is lehet találni. Minden viszonyítás kérdése, ezeket az árakat csupán azért akartuk megosztani kedves olvasóinkkal, hogy mindenki megfelelően tudjon tervezni az anyagiakkal.

Phnom Phen-ben már vannak plázák, ahol 6 dollárért lehet ebédelni, az éttermekben az ételek 5-13 USD között mozognak, és több szupermarket van, ahol 4,5 USD egy egész grillcsirke. Piacokon az árak elég magasról indulnak, általában amit 10 USD-ért kínálnak, azt 5-ért el lehet vinni, de van ahol 4-ért, vagy 3 USD-ért is.

 

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználóbarátság javítása érdekében. A weboldal további használatával ezt elfogadod. Privacy policy