Utazási tippek, tapasztalatok a világ körül tőlünk és másoktól

Szállások, repterek, országok, beszámolók

Étkezés Indonéziában

Indonéziában, akár csak egyéb Ázsiai országokban, a rizs az egyik legfőbb étel. Nasi Gorengnek hívják a sült rizst, amit kérhetsz zöldségekkel, vagy hússal, vagy tenger gyümölcseivel. Ha vegán étrendet folytatsz, akkor külön kérd, hogy ne tegyenek a tetejére tojást, és külön kérd, hogy ne legyen benne osztriga szósz. Főtt rizs mindenhol van. Az indonéz módra készült csirke nekem nem jött be, darált húst tesznek egy pálcára, majd megsütik. Kétszer is megkóstoltam, nekem egyáltalán nem ízlett. A sertés hús több helyen félig még rágós volt, így jobb a csirkét választani. Közkedvelt étel a Crispy duck, azaz a ropogós kacsa. Sót nem igen használnak az ételekhez, szinte semmibe nem tesznek, a rizst is só nélkül főzik, és sok helyen az étteremben az asztalra sem tesznek ki sót, külön kell kérni.

A Nasi Goreng viszont finom. Vegán és vegetáriánus étrendeseknek ez az ország Kánaán. Tempeh és tofu is rengeteg helyen van, vegán egytálételként.

A Paleo étrendeseknek itt is, akárcsak Vietnámban, meglehetősen nehéz lesz jó ételeket találni. Köretből sehol nem találkoztam paleo változattal. Zöldséget könnyebben lehet szerezni, de előfordult, hogy kértem egy zöldséges ételt, és tettek bele tempeh-t, amit én egyáltalán nem szeretek.

A gyümölcsök nem voltak finomak, megkóstoltuk a dinnyét, ananászt, a dragon fruitot, csak a mandarin volt finom. A banán meg sem közelíti a vietnámi banán ízét, de azt kell mondjam, hogy még az otthoninál is rosszabb.

Ami itt nagyon finom, az a pörkölt mogyoró. Kis zacskókban árulják, és sokkal finomabb, mint az otthoni. A helyiek teát isznak az éttermekben, azonban ez a tea számunkra élvezhetetlen. Cukorral van tele, és nem tesznek hozzá citromot. Azonban Balin egy kávéültetvényen nagyon finom teákat vettünk, az egyetlen gond velük, hogy már elfogytak. Citromos, mangoszán

Az Indonéz kávé szigetenként is különböző. A presszó kávét itt sem ismerik mindenhol, és sok növényi tejet sem tudtunk a kávéhoz szerezni.

Helyi specialitás még a faszénen sült hal, amit sülés közben fűszer keverékkel kenegetnek, nekünk ez nem ízlett. Több helyen ettünk finom ételeket, a Nasi Goreng szinte mindenhol jó, leveseket is kóstoltam, valamint egytálételeket. A helyieknek nem igazán okoz fejtörést, hogy mit egyenek, mert reggel délben este rizst fogyasztanak. Az egyik szállásunkon ittam olyan dinnye levet, amiben volt tej is, az nagyon finom volt, és annak ellenére, hogy a tejet nem igazán bírom, az itteni tejtől nem lett semmi bajom. Nagyobb élelmiszer boltokban lehet kapni zöldségeket, és gyümölcsöket is, ha esetleg a szálláson van lehetőség főzni, akkor érdemes bevásárolni. Reggeli egy szállásunkon sem volt svédasztalos. Kután a szállásunkon volt, hogy előre csomagolt péksütit kaptunk, és láttuk, hogy másoknak rizst készítettek vagy tojást. A többi helyen pedig választani lehetett nasi goreng, és tojás közt.  

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználóbarátság javítása érdekében. A weboldal további használatával ezt elfogadod. Privacy policy